8 (7112) 50-86-31
Ғұмар Қараш 33/2, 2-қабат Zhaik_yni@mail.ru

Құрметті оқырман! «Жайық үні – Жизнь города» газетіне 2019 жылдың ІІ жартыжылдығына жазылу науқаны басталды!  Құрметті оқырман! «Жайық үні – Жизнь города» газетіне 2019 жылдың ІІ жартыжылдығына жазылу науқаны басталды!

Құрметті оқырман! «Жайық үні – Жизнь города» газетіне 2019 жылдың І жартыжылдығына жазылу науқаны жүргізілуде!

Құрметті оқырман! «Жайық үні – Жизнь города» газетіне 2019 жылдың ІІ жартыжылдығына жазылу науқаны жүргізілуде!

Құрметті оқырман! «Жайық үні – Жизнь города» газетіне 2019 жылдың ІІ жартыжылдығына жазылу науқаны жүргізілуде!

 

 

07 Қазан 2019 55 0
Қалалықтар қаперіне

Ең пайдалы және зиян нан аталды

Диетолог-дәрігер Елена Соломатина «Вечерняя Москваға» адам ағзасына пайдалы және зиян нан түрлерін айтып берді. Дәрігер нан таңдау барысында оның құрамымен толық танысып алу қажет екенін атап өтті. Нанның құрамы неғұрлым жеңіл болса, соғұрлым жақсы.  Егер нанның құрамы ұн, су және тұздан тұрса оңтайлы. Осылайша, дәстүрлі шығыс наны – лаваш, пури тандыр наны не Жерорта теңізі питаны жарайды. Не Италия наны чиабаттаны қолдануға болады, алайда бұл нан түрін құрғақ ашытқымен жасайды. Сонымен қатар кебектен жасалған нан түрінің де пайдасы көп. Нан жасау үшін қолданатын ұн түрі көбіне жоғары сұрыпты емес, екінші сорттағы не қарабидай ұны болғаны абзал.  «Пайдасы жағынан бірінші орынға қарабидай нанын қояр едім. Бірақ қаптаманың сыртында қарабидайдан жасалған деп жазылғанымен, көбіне құрамында қарабидай болмауы мүмкін. Өндірушілер бидай ұны мен бояғыштар қосады. Қарабидай егістік алқаптары жоқтың қасы. Сондықтан қаптамадағы құрамды мұқият қарау қажет», – дейді диетолог маман.  Диетологтың айтуынша, көбіне адамдар қарны аш болған кезде жаңадан піскен өнімді алуы мүмкін. Бұл – дұрыс емес. Бүгінде нан өнімдерінің нарығында қызықтыратын дүниелер көп. Үлкен супермаркеттерге кіргенде нанның хош иісі аңқып тұрады. Дәл сол жерде нан пісіріп жатқандай көрінеді.  Маманның айтуынша, бұл жай ғана маркетингтік әрекеттер. Ірі супермаркеттерде нанды тек жылытып қояды екен.  Дәрігер жасанды қосындылармен әзірленетін нан түрлерінің инсулинорезистент пен диабеттің екінші түріне алып соғуы мүмкін. Қопсытқыштар мен дәмдеуіштер нанның дәмін өзгертуі мүмкін, бірақ бұл денсаулыққа зиян.

 

 

https://kaz.tengrinews.kz/densaulyq/en-paydalyi-jane-ziyan-nan-ataldyi-301609/

Версия для печати

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған

Соңғы жаңалықтар
Өзек
ОҚУШЫ ҚЫЗДЫ ҰРЛАМАҚ БОЛДЫ…
18 Қазан 2019
18 0
Өзек
ҚАРА ЖЕРГЕ ҚИМАЙМЫЗ…
18 Қазан 2019
300 0
Өзек
БАҚҰЛ БОЛ, КӘКЕН АҒА
18 Қазан 2019
42 0
Қоғам
БАЛАЛАРҒА ҚУАНЫШ СЫЙЛАДЫ
16 Қазан 2019
56 0
Мәслихат жаршысы
4500 ЖАСЫЛ КӨШЕТ ЕГІЛДІ
16 Қазан 2019
27 0
Қоғам
ГҮЛ ЖҰМАҒЫНЫҢ ХАНШАЙЫМЫ
16 Қазан 2019
66 0
Қоғам
ПАНА ІЗДЕГЕН КЕЗБЕЛЕР
16 Қазан 2019
42 0
Қоғам
ҚАРИЯЛАРДЫ ҚАМҚОРЛАДЫ
16 Қазан 2019
61 0
Қалалықтар қаперіне
ЕТ, НАН ЖӘНЕ ЖАРМА БАҒАСЫ ҚЫМБАТТАДЫ
14 Қазан 2019
55 0
Қалалықтар қаперіне
ОРАЛДА ЖЫЛЫЖАЙ ҚҰРЫЛЫСЫ БАСТАЛДЫ
11 Қазан 2019
44 0
Қалалықтар қаперіне
ТҮЛЕКТЕР ҚҰЖАТСЫЗ ОҚУҒА ҚАБЫЛДАНАДЫ
11 Қазан 2019
45 0
«Мемлекеттік бағдарламалар»

Қазақстан Республикасының үдемелі индустриялық-инновациялық дамуының 2010-2014 жылдарға арналған МЕМЛЕКЕТТІК БАҒДАРЛАМАСЫ

Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау саласын дамытудың 2011 – 2015 жылдарға арналған «Саламатты Қазақстан» мемлекеттік бағдарламасы

Қазақстан Республикасында білім беруді дамытудың 2011 – 2020 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасы

Қазақстан Республикасында білім беруді дамытудың 2011 – 2020 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасы

Қазақстан Республикасында білім беруді дамытудың 2011 – 2020 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасы

Қазақстан Республикасында білім беруді дамытудың 2011 – 2020 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасы

Қазақстан Республикасының үдемелі индустриялық-инновациялық дамуының 2010-2014 жылдарға арналған МЕМЛЕКЕТТІК БАҒДАРЛАМАСЫ

Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау саласын дамытудың2011 – 2015 жылдарға арналған «Саламатты Қазақстан»
мемлекеттік бағдарламасы

«Ғаламтор ресурстары»