8 (7112) 50-86-31
Қ.Жұмағалиев (Фрунзе) көшесі, 20/1 zhaik_yni@mail.ru

Орал қалалық «Жайық Үні» газеті – жаңалықтың жаршысы!

8 (7112) 50-86-31
Қ.Жұмағалиев (Фрунзе) көшесі, 20/1 zhaik_yni@mail.ru
13 Мамыр 2019 3326 0
Қоғам

АУЫЗАШАРҒА ҚАНДАЙ ТАҒАМ ӘЗІРЛЕГЕН ДҰРЫС?

Рамазан айы басталғанда толтырып дастарқан жайып, жарысатындар жоқ емес. Бұған көп уақыт кетіп, қаражатыңыз шамадан тыс жұмсалады. Одан гөрі құлшылыққа көбірек көңіл аударған абзал. Ысырап қылмай, адал тамақ әзірлеп сауапқа кенелгеніңіз дұрыс. Ендеше, ауызашарға қандай тамақ даярлау керек?

Исламтанушы, «Нұр-Мүбарак» ислам университетінің докторанты Қуат Қабдолда ауыз ашатын уақытта жеңіл тағам дайындау қажет екенін айтады.

«Әлбетте, ауызашарға ауыр тамақ емес, мүмкіндігінше жеңіл тағам жасаған жөн. Рамазаннан мақсат – кешке дейін аш жүріп, тойып алу емес. Ауызашарды құрмалармен немесе сумен бастаған дұрыс. Үйіңізде барыңызбен, бір түйір құрма болса да ауыз ашыңыз. Рамазанда басқа айға қарағанда азық-түлікке көп қаражат жұмсау міндет емес», -деді ол.

Ауызашарды құрмамен, сумен немесе сорпа, ет қосылған көкөніс тағамы сияқты жеңіл тағаммен бастаңыз.

15-20 минут ас қорытуға кетеді, сосын майы аз, отқа піскен ет, бұршақ тұқымдастар, салаттар, айран сияқты тағамдармен жалғастыру керек.

Адам ашыққанда жүйке жүйесі, асқазаны тітіркеніп, өзі әлсіреп, қалжырап тұрады. Сондықтан бас салып қуырылған және ащы тамақ жеуге болмайды.

Себебі аш адамның асқазанында көбірек сөл және қышқыл бөлу сәйкес келмей қалады. Бұл астың нашар қорытылуына әкеп соғады. Егер жүйесіз тамақтансаңыз, әлсізденіп, күйзеліске ұшырауыңыз мүмкін. Сондай-ақ асқазан ауырып, ас қорытылмай, қан қысымы төмендеу қаупі де бар. Сол үшін шөлдететін, асқазанға салмақ түсіретін ащы, майлы, кофе сияқты тағамнан бас тартыңыз. Қою шайды, тәтті кондитерлік өнімдерді, газдалған сусыннан аулақ болыңыз. Ол қарынды тез ашырып, ағзаны әлсіретіп тастайды. Одан гөрі жеңіл әрі құнарлы тағамдар: талқан, тары, көкөністер, күріштен жасалған, қарақұмық, құрма, сұлы жармасы, морс, каркаде, компот, жасыл көкөніс, кепкен өрік, мейіз, жаңғақ, жалбыз шайы, көк шай, қызанақ, зәйтүн, арпа наны және сүт өнімдерін қолданыңыз.

Тамақтанғаннан соң су ішіп, жатар алдында көп ішпеңіз. Тамақты жаймен, аздап жеңіз. Қарным ашады деп тыңқиып тойған дұрыс емес. Өз уақытында өз мөлшерімен ауызға салған тамақты асықпай жеу адамның өзіне, денсаулығына пайдасы мол. Және сәресіге де уақыт пен орын қалдыруды ұмытпау керек.

 

 

https://kaz.nur.kz/1793572-auyzasarga-kandaj-tagam-zirlegen-drys.html

Версия для печати

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған

Соңғы жаңалықтар
Бәрекелді!
Алаяқтардан құтқарып қалды!
22 Қараша 2025
353 0
Бәрекелді!
«Бірлік» алтын медалі табысталды
19 Қараша 2025
441 0
Оқиға
Жол-көлік оқиғасы орын алды
17 Қараша 2025
498 0
Қалалықтар қаперіне
Азық-түлік бағаларын бағамдады
15 Қараша 2025
509 0
Өзек
Меморандумға қол қойды
12 Қараша 2025
559 0
Өзек
Министрмен кездесті
08 Қараша 2025
302 0
Қалалықтар қаперіне
Тұрғындар уәж айтты
04 Қараша 2025
779 0
Қалалықтар қаперіне
Отбасын қолдау орталығы өз жұмысын бастады
04 Қараша 2025
809 0
Қалалықтар қаперіне
«Халық қатысатын бюджет»
04 Қараша 2025
760 0
Қалалықтар қаперіне
«Судың да сұрауы бар…»
04 Қараша 2025
712 0
Мезгіл мәселесі
Оралдықтармен кездесті
02 Қараша 2025
756 0
Өзек
Зашағанда мәселе көп…
29 Қазан 2025
938 0
«Орал қаласының көркем жерлері»
«Ғаламтор ресурстары»